Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Zinātnisko pētījuma analīze

Prof. Konrads Pešudova optometrijas raksti

Laikraksts Latvietis Nr. 614, 2020. g. 16. sept.
Neitans Efrons (Nathan Efron) -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
Pesudovs

Prof. Konrads Pešudovs. FOTO no D. Pešudova personīgā arhīva.

Austrālija lepojās ar vietējiem universitātes graduantiem un daži no tiem ir latviešu izcelsmes, kam vecāki izbrauca no Latvijas un imigrējušies šeit. No tiem minēšu vienu, kas ieguvis vairākus pagodinājums. Zinu, ka ir daudzi citi, bet atļaušu citam to godu aprakstīt.

Zinātniskās fakultātēs ir pieņemts vadīt pētīšanas darbus un ar to publicēt aprakstus, kam var būt viens vai vairāki autori, kas kopīgi pētīja. Katrā nozarē šie raksti ir pieejami pasaules plašumā un tiek citēti piemērotos aprakstos. Zinu, ka tas ļoti attiecas uz medicīnas profesijām. Vienā no tām nozarēm ietilpst redzes zinātnes – optometrija, oftalmoloģija un optika.

Kvīnslandes Universitātē profesors Neitans Efrons (Nathan Efron) starp saviem publicētiem rakstiem optometrijā uzņēmās 2010. gadā un atkal 2020. gadā analizēt, cik autori tiek citēti vairākos rakstos. Viņa interese ir redzēt, kā Austrālijas izglītotie optometristi tiek minēti vispasaules publicētos rakstos. Jo vairāk autora darbi tiek citēti, jo svarīgāki tiek izcelti savā nozarē.

Ir datora programmas, kas palīdz šo pētīšanu, un h-index ir izrēķināts sakarā ar rakstu skaitu un citēšanas skaitu un no vispasaules optometristiem, 63 kā h-index ir augstākais. Es nemēģināšu to rēķināšanu te paskaidrot, bet parādīšu rezultātus.

Tabulā no viņa analīzes redzam, ka 2020. gada analīzē parādās divi vārdi pirmo reiz pirmās desmit vietās, Konrads Pešudovs un Clare Vajdic, bet 2010. gadā viņi bija ielikti attiecīgi – 25. un 19. vietā. Otra lieta, ko apskata analīzē, ir – cik gadi pagājuši kopš pirmais publicētais raksts parādās.

Prof. Konrads Pešudovs – Studējis optometriju Melburnas Universitātē un kvalificējās PhD 2000. gadā Flindersa Universitātē. Viņu 2009. gadā iecēla par pirmo profesoru Optometrijas un redzes zinātnes fakultātē, ko pats dibināja. Konradam ir daudz pētījumu sakarā ar oftalmoloģiju un optometrijas jautājumiem, kas iespaido redzi un dzīves kvalitāti. Starp 2000. un 2009. gadiem Konrads piedalījās pētījumos Anglijā (University of Bradford) un Amerikā (University of Houston), dzīvodams katrā vietā pāris gadus. Viņš ir sastrādājis ar vairākiem studentiem un profesoriem. Kopš 2017. gada viņš uz savu roku turpina strādāt un ir saistīts ar Jaundienvidvelsas Universitāti mācības un pētīšanas lietām.

Pešudovs ir publicējis pāri par 250 zinātniskos rakstus par jautājumiem, kas iespaido redzi un dzīves kvalitāti; saņēmis vairāk nekā 30 000 atsauksmes un sniedzis runas vismaz 200 kongresos. Saņēmis vairākus starptautiskus apbalvojumus, ieskaitot pagodinājumu kā 2018. gada Internacionālais Optometrists (International Optometrist of the Year) ceremonijā Spānijā. Šogad viņam pasniedza medaļu Barry Collin Research Medal, kas tiek uzskatīts ar lielāko prestižu Austrālijā.

Neitans Efrons (Nathan Efron),
Kvīnslandes Universitātes profesors; raksts publicēts žurnālā „Clinical and Experimental Optometry“

No angļu valodas tulkojusi Selga Pešudova.



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com