Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sapulce ar „umfu“!

Latviešu Fonda virtuālā tikšanās

Laikraksts Latvietis Nr. 620, 2020. g. 22. okt.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LatviesuFonds

Latviešu Fonds

Latviešu fonda padomes foto kolāža, kas tika izveidota 2020. gada Tautastērpu parādei. FOTO Latviešu fonds.

Maira Reinberga. „Baroque Passage #1“. 12,00“ x 33,50“. FOTO no Mairas Reinbergas personīgā arhīva.

Elizabete Ludvika. FOTO no Elizabetes Ludvikas personīgā arhīva.

Latviesu_fonds_4

Elizabete Ludvika. FOTO no Elizabetes Ludvikas personīgā arhīva.

Gints Grīnbergs. „Portal 012“. FOTO no Ginta Grīnberga personīgā arhīva.

Gints Grīnbergs. „Queen Anne's Lace“. FOTO no Ginta Grīnberga personīgā arhīva.

Latviesu_fonds_7

Piemiņas brīdis LF aizgājušajiem biedriem. Dizains Brigita Ektermane http://www.zimjuspeks.lv

Latviešu Fonda pilnsapulcei bija plānots notikt Hamiltonā, Ontario provincē, Kanādā. Žiperīgās LF padomes locekles Beta Ludvika (aktīvo projektu lietvede) un Valda Grīnberga (priekšsēde) bija jau visu nokārtojušas: naktsmājas B and B, Pļaujas svētku vakariņas un satikšanos ar vietējo latviešu saimi; mākslas galeriju tūri un citus jaukus pasākumus. Bet starplaikā ieradās vīruss, un mūsu Hamiltonas piedzīvojums tika pārlikts uz nākošā gada pilnsapulci. Hamiltonieši, sagatavojaties uz Latviešu Fonda ierašanos 2021. gada 2. oktobrī!

Šogad mēs bijām spiesti, kā visi citi, satikties pilnsapulcē ar ZOOM palīdzību. Un tā, 3. oktobra pēcpusdienā, LF padome, dalībnieki un interesenti pieslēdzās katrs pie sava ekrāna, lai virtuāli uzzinātu, ko Latviešu Fonds ir panācis pēdējā gada laikā. Šeit jāpiemin, ka parasti Latviešu Fonda pilnsapulces ir sekojušas zinamās sliedēs: sēdes atklāšana, himna, kvoruma konstatēšana, iepriekšējā gada pilnsapulces protokola pieņemšana, vēlēšanu rezultāti, padomes ziņojumi, projektu un revidentu pārskati un noslēgumā dziesma. Veselas dienas garš process. Vakaros tika rīkota sabiedriska nodarbība. Savā starpā bažījāmies, kā mēs visu šo panāksim uz ZOOM, lai cilvēkiem nezūd spēks un sajūsma? Priekšsēde Valda Grīnberga un viņas pēctece šajā amatā Renāte Kenney stundām plānoja un būrās ar jauniem kompjūtera Apps un programmām, lai saīsinātu un kodolīgi pasniegtu informāciju; tehnisko palīdzību sniedza specialiste Renāte Laine. Rezultātā – LF pilnsapulce un visi plānotie līdzpasākumi noritēja kā pa diedziņu! Paldies, meistarītes!

Pilnsapulces dienas kārtība, slīdītes un protokols ir lasāms Latviešu Fonda mājas lapā – www.latviesufonds.com. Šeit pasniedzu visaktuālāko informāciju un pastāstu par jauno un unikālo LF 3. oktobra sapulces norisē.

Mīļie lasītāji, jūs varbūt zināt, ka Latviešu Fonda misija ir atbalstīt latviešu identitāti un nodrošināt nākotnes latvisko sabiedrību, piešķirot finansējumu projektiem, kas saistās ar kultūru un izglītību. Kopš dibināšanas 1970. gadā, Latviešu Fonds ir piešķīris latvisko ideju īstenotājiem pāri par $2 000 000!

2020. gadā, budžetā bija atvēlēts $55 000 latviskiem projektiem – $35 000 Lielajiem un $20 000 Mazajiem. (Jo vairāk dalībnieku iestājas LF, jo vairāk tautieši ziedo LF mērķiem, jo vairāk Latviešu Fonds var dot atpakaļ projektu veicējiem!)

ZOOM pilnsapulcē LF projektu lietvedis Mārtiņš Hildebrants paziņoja, ka no 46 iesniegtajiem projektiem – 5 lielie un 12 mazie projekti saņēmuši atbalstu.

Lielie Projekti un LF atbalsts:

  1. Lasi! Dziedi! Mācies! Latviešu tautas dziesmu animācijas filmas un karaoke bērniem – $7.000;
  2. Monogrāfija Ēvalds Dajevskis/1914 – 1991 – $7 222;
  3. Spēlfilma Janvāris – $ 10 000;
  4. Rokgrupas Akacis diskogrāfijas remāsterēšana un video arhīva restaurācija – $4 405;
  5. Kristas Svalbonas izstāde Displacement – $6 373.

Mazie projekti un LF atbalsts:

  1. Grāmata Bruno Slept Here – $1 800;
  2. Boston Baltic Film Festival – $1 800;
  3. Izstāde Tautas dziesmu teicējas – $2 000;
  4. Izstāde Latviskuma vārdi ceļo no bibliotēkas uz bibliotēku – $900;
  5. Filma Māsas – $2 000;
  6. Trīs no Pardaugavas dziesmas Duceles izpildījumā – $1985,40;
  7. XIV Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi – $2 000;
  8. Spēlfilma Mātes piens – $1 000;
  9. Koncertprogramma Vēstules uz mājām – $750;
  10. Latviešu lietišķās mākslas un interešu izglītības programma Kursas vasaras vidusskolā – $2 000;
  11. XV Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku ASV reklāmas materiālu izplatīšana – $1 800;
  12. Northern Explorations of Ēriks Ešenvalds: visions, legends, music and artistic identity – $2000. Interesantā kārtā, vēl trīs maziem projektiem tika piešķirts finansējums caur Īpašās akcijas (crowdsourcing) kampaņu.

Sekojošie līdzekļi tika savākti, lai atbalstītu:

  1. Dainas: Wit and Wisdom of Ancient Latvian Poetry Vol II – $1 220;
  2. Latvijas Universitātes deju folkloras kopas Dandari 40. gadu jubilejai veltīts pāru deju mūzikas disks – $900;
  3. Ritas Gāles dzeju sējums Saule pusdienā – $1 845.

Pateicamies īpašajiem ziedotājiem!

* * *

Projekti, gan sen veiktie, gan tie, kas tikai veidojas, ir vislabākā reklāma Latviešu Fonda jēgai un pastāvēšanai. Mēs ierosinām tautiešus ieskatīties Latviešu Fonda mājas lapā, mūsu Face­book vai Instagram vietnēs uzzināt vairāk. Pilnsapulcē mēs uzzinājām krietni daudz. LF Aktīvo projektu lietvede Elizabete Ludvika stāstīja par filmas Māsas saturu, kā Tautas dziesmu teicēju izstādei veicās Latvijā, par radošo filmu Janvāris, kas attēlos 1991. g. barikāžu laiku. Sakarā ar Baibas Rubesas grāmatu Bruno Slept Here, Tija Kārkle pieminēja, ka Bruno bija viens no pirmajiem Latviešu Fonda atbalstītājiem. Un bijusī LF padomes locekle Inta Rūtiņa smiedamās atcerējās Bruno kā jaunieti, kas bēgļu nometnē mācīja pieaugušajiem angļu valodu.

Projektu pārrunām sekoja LF nozaru atskaites: finansiālais pārskats un revidentu ieteikumi, līdzekļu vākšana un jaunu dalībnieku piesaistīšana, plāni 2021. gadam un budžeta nospraušana. Valda Grīnberga un Renāte Kenney uzsvēra, cik kritiski ir iesaistīt jaunatni Latviešu Fonda darbā – tā taču mūsu nākotne! LF uzrunā jauniešus, kur vien iespējams – piedaloties jauniešu sarīkojumos un dāvinot Garezera absolventiem LF balsošanas tiesības. No kases viedokļa jāpiemin, ka 2020. gada izdevumi bija mazāki un ziedojumi lielāki nekā citus gadus. Mēs priecājamies par šo labo enerģiju, un zinām, ka to mums vēl palielinās jaunā padome. Jāpaskaidro, ka katru gadu notiek pārmaiņas LF padomes sastāvā – daži padomes locekļi izbeidz darbību un citi atkal uzsāk. 2020./21. gada jaunievēlētie LF padomes locekļi ir sekojošie: Priekšsēde – Renāte Kenney; vicepriekšsēde – Māra Krūze; sekretāre – Rita Grendze; revidenti – Laura Ramanis, Andrejs Dumpis un Diāna Kārkliņa. Bijusī priekšsēde Valda Grīnberga un sekretāre Andra Berkolda tika suminātas ar (īstām) puķēm un (īstu) šampānieti! Diemžēl ZOOM dalībnieki varēja tikai noskatīties šajā izpriecā.

Bet es neesmu minējusi to vissaistošāko – Latviešu Fonda 3. oktobra pilnsapulces diena sākās un beidzās ar umfu!

Plkst. 12.00 PM, pieejama pirms LF sapulces, bija Ritas Grendzes un Renātes Kenney izveidotā burvīgā VIRTUĀLĀ mākslas izstāde! Ekrānā parādījās visdažādākie mākslas darbi – rotas lietas, metriem augstas instalācijas, eļļas ainavas un akvareļi, zaru skulptūras un metāla pienenes, bērnu galviņas un pilsētu debesskrāpji, purvu un ziemas ainavas. Beta Ludviks, Maira Reinberga, Sarma Muižniece Liepiņa, Zaiga Thorson, Gints Grinbergs, Krista Svalbonas, Rita Grendze, Reinis Zusters, Jānis Zuntaks, Valdis Kupris, Gundega Cenne, Raimonds Gunārs Slaidiņš un Kazimirs Laurs bija mākslinieki, kuru darbi izstādīti.

Mīļie lasītāji, atveriet Latviešu Fonda mājas lapu – www.latviesufonds.com – zem 2020. gada pilnsapulce virsraksta jūs atradīsiet Latviešu Fonda dalībnieku un stipendiātu virtuālā mākslas izstāde. Uzklikšķiniet un paši apskatiet!

ZOOM dalībnieki jūsmoja, ka Latviešu Fonds veidojis šādu gleznu izstādi; sekoja gan diskusijas par latviešu mākslas saglabāšanu, gan domu izmaiņas un atmiņas par māksliniekiem. Ne visiem bija pazīstami Kanādas (Jānis Zuntaks, Gundega Cenne) un Austrālijas (Reinis Zusters) mākslinieki, kas tagad aizsaulē. Man 1960. gados Jānis Zuntaks mācīja latviešu mākslas vēsturi Toronto ģimnāzijā – prātā nāk kungs ar dzejisku profīlu, plūstošiem matiem un jūtīgu smaidu, kas pats ieradās mūsmājās uzkārt savas gleznas, ko vecāki bija nopirkuši. Elizabete Ludvika atcerējās Valda Kupra piedalīšanos viņas kāzās; izrādās daudziem Valdis bija pazīstams un tuvs. Rita Grendze stāstīja par savu skaisto instalāciju Tiem, kas meklē gaismu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Latvijas simtgadē darinātu no vecu grāmatu lapām, kas saliedētas uz plēvēm. Rita mūs arī tuvāk iepazīstināja ar Kristas Svalbonas mākslu – fotogrāfijas no Dīpīšu bēgļu nometnēm, kam visam pāri uzspiests teksts par baltiešu diasporu. Vienā vārdā – mēs visi izbaudījām izstādi un no tās daudz ko ieguvām.

Un tad, pulkstens trijos pēcpusdienā, kad LF pilnsapulce bija beigusies, Valda Grīnberga bija noorganizējusi dalībniekiem video no 2x2 nometnes Saulainē, Ontario, Kanādā (Dziesmu Svētku laikā 2019.g. vasarā) un ZOOM satikšanos ar 2x2 vadītāju Jāni Lazovski no Rīgas. Te nu ir viens jaunietis, kas iesaistījies latviešu sabiedriskajā darbā! Jānis cer koordinēt nākošo 2x2 nometni Mineapoles Dziesmu svētku laikā 2022. gadā. Jāņa nometnes atstāsts izraisīja garas pārrunas par iepriekšējām 2x2 nometnēm un atsauca atmiņā, kā spilgtās personības, kas vadīja nometnes senos laikos, iespaidojušas jaunos nometnes dalībniekus.

Tā nu pagāja 3. oktobra LF pilnsapulces pēcpusdiena. Gribu vēl pateikt, ka mums sapulcē bija piemiņas brīdis mūžībā aizgājušiem LF dalībniekiem (tādu ir diemžēl gaužam daudz). Uz ekrāna parādījās ļoti aizkustinošs zīmējums – raudzījāmies uz tumši sapņainu, zilu apli ar saulīti vidū – apkārt tam it kā maigi lidinājās latviešu raksti. Tiešām jutām latvietības zīmju spēku...

Kopsavilkumā jāsaka, ka Latviešu Fonda pūles, veidojot kaut ko jaunu, atmaksājās – pilnsapulce bija sekmīga un interesanta, un iedvesa mūsos idejas un darba sparu jaunam gadam.

Ilze Pētersone,
Latviešu Fonds
2020. g. oktobrī



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com